Hoe berekent een computer willekeurige getallen?


Hoe kan een computer een willekeurig nummer kiezen? Het lijkt mij lastig aan een machine te vragen iets echt willekeurig te doen. – Gerben

Willekeurige nummers zijn steeds belangrijker aan het worden in de digitale wereld. Van spelletjescomputers tot bankpasjes, van weersvoorspellingen tot gokken, steeds meer computerprogramma’s hebben behoefte aan willekeurige getallen.

Er is echter geen digitale dobbelsteen. Een machine kan inderdaad niet ‘zo maar’ een getal kiezen, daar zijn programma’s voor. De meest voorkomende werken met een algoritme, een wiskundige formule die getallen uitspuugt. Om dat algoritme te ‘voeden’ wordt meestal de klok van de computer gebruikt. Die geeft bijvoorbeeld aan dat het 10.31 uur is en 26 seconden. Die tijd vormt de basis van een zeer ingewikkelde berekening waaruit uiteindelijk een getal rolt.

Zijn die getallen echt willekeurig? Alleen op het eerste gezicht; de formule is immers altijd hetzelfde en ook de tijd is een terugkerend fenomeen. Vandaar dat je, als je tienduizenden willekeurige nummers van één computer bestudeert, een patroon kunt ontdekken. Voor een computerspel is dat niet zo erg, voor encryptie of online gokken wel.

Vandaar dat computerexperts hard werken aan een nieuwe random number generator. Het Planck Instituut in Duitsland heeft waarschijnlijk afgelopen jaar een echt willekeurige methode ontwikkeld. Ze gebruiken kwantumdeeltjes. Deze kleinste vorm van materie en energie is zo miniem dat het zich weinig aantrekt van allerlei natuurkundige wetten. Daardoor is het niet duidelijk waar deze deeltjes heen bewegen, alleen waar ze zijn geweest.

De mensen van het instituut hebben een manier gevonden om die beweging te meten en te gebruiken als input voor een nummergenerator. De nummers die daar uit komen, vertonen geen enkel patroon, zelfs niet na miljoenen getallen.

Ook een vraag? Stel hem via het contactformulier.

Follow Faqtman on Twitter