Wie zei ‘Elvis has left the building’?


Je hoort in Amerikaanse films wel eens de uitdrukking Elvis has left the building. Is dat een echte uitdrukking en waar komt hij vandaan? – Henk

De bedenker van de uitdrukking was disk jockey Horace Lee Logan. Hij presenteerde een programma op radiostation KWKH in Shreveport, Louisiana. Logan was een man met oog voor talent. Hij zag hoe beroemd Elvis ging worden, toen hij nog maar een regionale ster was in het zuiden van de VS.

Logan draaide muziek van The King vaak in zijn programma, waardoor een groter publiek kennis kon maken met de man met de losse heupen.

Elvis vergat dat niet. In 1954, toen hij al behoorlijk beroemd aan het worden was, verzorgde hij een live optreden voor de luisteraars van Logan in een klein theater in Shreveport. Dat was een misrekening, meer dan tienduizend mensen probeerden zich in het zaaltje te persen. Vooral aan het einde van het optreden ging het bijna mis, toen jongeren probeerden Elvis naar buiten te volgen.

Logan probeerde iedereen te bedaren. Hij pakte de microfoon en zei ‘Please, young people, Elvis has left the building. He has gotten in his car and driven away. Please take your seats.’

De uitdrukking is sindsdien in de VS synoniem geworden voor ‘het is afgelopen’ en voor een homerun bij honkbal. Ook is het de naam van een truc met speelkaarten.

Ook een vraag? Stel hem via het contactformulier.

Follow Faqtman on Twitter