Welk land heeft het kortste en het langste bestaan?


Welk land heeft het kortst bestaan en welke het langste? – Jardo

Een moeilijk te beantwoorden vraag, want wat is een land?

Als we zeggen dat het een gebied moet zijn dat zichzelf een land vindt, dan is de kortste onafhankelijkheid voor het landje Benin (niet te verwarren met een buurland met dezelfde naam). Dat postzegeltje bestond op 20 september 1967 net een dag, toen de nieuwe vlag (zie afbeelding) al weer werd gestreken. Nigeria heroverde de opstandige regio en zorgde voor het einde van de onafhankelijkheid. Benin is daarmee het korst durende land in de geschiedenis, alleen werd het niet erkend door andere landen.

Als we erkenning door andere landen als voorwaarde stellen, dan is het kortst durende land de Parthenopeïse Republiek. Dit landje werd op 23 januari 1799 uitgeroepen in zuidelijk Italië door revolutionairen, die met hulp van Franse militairen de koning van Napels wilden afzetten. Frankrijk erkende het land, dat zelfs een vlag had, maar verder waarschijnlijk niemand. Zes maanden later was het avontuur voorbij, toen Italiaanse troepen Napels innamen.

Als je een gebied pas een land vindt als het algemeen wordt erkend, dan is het Vrije Territorium Triëste (zie foto van de grens) waarschijnlijk de winnaar. Deze stad op de grens tussen Italië en Slovenië was na de oorlog van 1947 tot 1954 een onafhankelijke staat onder gezag van de Verenigde Naties. Het had eigen sportteams, postzegels en bankbiljetten. In 1954 werd het gebied verdeeld tussen Italië en Joegoslavië.

Zo mogelijk nog moeilijker te beantwoorden is de vraag over het langst bestaande land. China en Egypte liggen al duizenden jaren min of meer op dezelfde plek met dezelfde naam. Maar is het Egypte van de farao’s hetzelfde land als nu? Algemeen wordt ministaatje San Marino gezien als het oudste land ter wereld. Het is sinds 301 een onafhankelijke republiek. Sinds 1600 heeft het land de huidige grondwet.

Ook een vraag? Stel hem via het contactformulier.

Follow Faqtman on Twitter