Wat zijn de witte strepen die je wel eens achter een vliegtuig ziet?


Foto: Sergey Kustov.

Wat zijn de witte strepen die je wel eens achter een vliegtuig ziet? – Kevin

Die strepen bestaan uit gecondenseerd water. Als de luchtvaartbrandstof kerosine verbrandt, dan blijft er hoofdzakelijk kooldioxide en water over. Die worden door de staalmotor uitgestoten. In de koude lucht op grote hoogte condenseert het water onmiddellijk tot kleine druppeltjes of ijskristalletjes.

Omdat het vliegtuig met grote snelheid beweegt, zie je die druppeltjes of kristallen als strepen tegen de blauwe lucht. Zie je witte strepen, dan kun je er van uitgaan dat het vliegtuig dat ze maakt hoger vliegt dan 8000 meter. Alleen daar is de lucht koud genoeg.

De strepen hebben waarschijnlijk effect op het klimaat. In de weken na 11 september 2001 steeg de temperatuur in de Verenigde Staten licht, omdat er toen niet mocht worden gevlogen.

De condensatiestrepen vormen de basis voor een broodje-aap verhaal dat veel op internet te lezen is. Er zijn verschillende varianten, maar centraal staat dat de strepen chemische stoffen bevatten die zo over een groot gebied worden verspreid. Volgens sommigen bevatten ze voorbehoedsmiddelen, om de bevolking kunstmatig klein te houden. Anderen zeggen dat er middelen in zitten om de bevolking rustig te houden.

Ondanks dat dit verhaal al tientallen keren is ontkracht door wetenschappers, journalisten en officials, blijft het hardnekkig rondzingen op internet.