Wat was olie voordat het olie werd?


De meeste olie (petroleum is een betere naam, zo noem je natuurlijke olie) is zijn bestaan ooit begonnen als plankton en algen. Miljoenen jaren geleden leefde dit plankton in meren en ondiepe zeeën. Stel je voor dat er zo veel plankton op een bepaalde plek is, dat het alle zuurstof uit het water gebruikt.

Omdat de zuurstof op een bepaald moment op is, sterft de plankton en zakt naar de bodem. Daar komt er laagje na laagje een dikke laag zand op te liggen. Aanvankelijk een paar meter, na miljoenen jaren enkele kilometers dik. Door de druk van het zand begint het plankton van chemische samenstelling te veranderen, de zogenoemde catagenese.

De hoeveelheid druk (en de temperatuur die daarbij hoort) zijn erg belangrijk om olie te krijgen. Te weinig druk en je krijgt een substantie die kerogeen heet: aardwas. Te veel druk en de olie verandert in aardgas. De beste omstandigheden voor de vorming van olie vind je op vier tot zes kilometer diepte.

Olie wordt overal ter wereld gevonden, zelfs in Nederland. Maar de rijkste oliebronnen liggen onder het Midden Oosten. Daar lag ooit een uitgestrekte ondiepe kustlijn met veel baaien. Vooral daar is plankton terechtgekomen.

Wat met plankton is gebeurd, gebeurt overigens ook met planten. Alleen is het resultaat dan steenkool en geen olie.