Wat veroorzaakt vlinders in je buik?


We kennen ( hopelijk ) allemaal het gevoel van vlinders in de buik….wat gebeurt er daadwerkelijk lichamelijk bij het voelen van vlinders? – Petra.

Hormonen, Petra, een waslijst aan hormonen. Om precies te zijn fenylethylamine, noradrenaline, adrenaline, endorfine, dopamine en oxytocine. Deze hormonen zorgen voor een gelukzalig gevoel, (seksuele) opwinding en zenuwachtigheid, in lekentermen ook wel bekend als verliefdheid.

Daarnaast zijn ze licht verslavend.Vandaar dat rottige gevoel dat je krijgt bij liefdesverdriet, je bent cold turkey aan het afkicken.

Bij verliefdheid kunnen hormonen je ook 'in de weg zitten'. Je ziet ineens de fouten van een ander niet meer en soms verliezen mensen zelfs een deel van hun persoonlijkheid, om maar bij de ander in de smaak te vallen.

De grote vraag is natuurlijk waarom we al die hormonen aanmaken als we ‘hem’ of ‘haar’ zien. Psychologen zijn daar nog niet helemaal uit. Een theorie die op dit moment druk wordt getest, zegt dat mensen op zoek zijn naar een partner met een compatibel immuunsysteem. Krijgen ze samen kinderen, dan hebben die een grotere kans om te overleven. Door de aanmaak van hormonen op het moment dat je de geschikte partner vindt, zorgt de natuur er voor dat de kans op die kinderen groot is.

Andere studies tonen aan dat verliefdheid ook een middel kan zijn om twee mensen te binden. Hetzelfde hormoon, oxytocine, speelt een rol bij zowel het gevoel van verliefd zijn als bij jaloezie. Het zorgt er dus voor dat er geen vreemden in een relatie komen, wat opnieuw gunstig kan zijn voor een baby, die idealiter twee ouders heeft.

Beeld: © Stephen Coburn | Dreamstime.com