Wat is slaapwandelen?


Waarom hebben sommige mensen aanleg voor slaapwandelen? En hoe is het mogelijk dat zij dagelijkse dingen kunnen uitvoeren, zonder daar bewust van te zijn? – Alissa

Aanleg voor slaapwandelen zie je vooral bij kinderen; veruit de meeste slaapwandelaars zijn tussen 4 en 12 jaar oud. In deze leeftijdscategorie slaapwandelt één op de drie wel eens, vanaf 12 jaar neemt het plotseling af, hoewel het daarna nog steeds kan voorkomen.

Een slaawandelaarster in de klassieke (maar niet realistische) pose met de armen recht vooruit. Foto: Dreamstime.
Wat is slaapwandelen? Het ‘slachtoffer’ zit ineens rechtop in bed, kan zich zelfs aankleden en een eindje gaan lopen in en om het huis. Als je een slaapwandelaar een vraag stelt, kan hij of zij iets terugzeggen, maar over het algemeen krijg je geen coherent antwoord.

Onderzoekers denken dat slaapwandelen vooral wordt veroorzaakt doordat de hersens van kinderen nog niet volgroeid zijn. Daardoor is het voor het kinderbrein moeilijker om een verschil te maken tussen slapen en waken. Kinderen met autisme en gedragsproblemen slaapwandelen vaker, zij houden ook vaak later in het leven last van slaapwandelen.

Volwassen slaapwandelen is nog altijd een redelijk mysterieus fenomeen. Mensen die het doen, hebben geregeld last van agressieve uitbarstingen en in zeer zeldzame gevallen zelfs moordneigingen tijdens hun slaapwandeling. In veel gevallen voeren ze handelingen uit die voorkomen in hun droom.

Normaal verslappen je spieren als je gaat slapen, bij deze mensen wordt dat mechanisme uitgeschakeld. Zeker is wel dat het erfelijk is. Slaapwandelaars hebben vaak een gen dat normaal het immuunsysteem reguleert, maar welke rol dat speelt is onbekend. Alcohol en drugs zijn ook van invloed op volwassen slaapwandelen.

Ook een vraag? Stel hem via het contactformulier.

Follow Faqtman on Twitter