Wat is het oudste prehistorische dier nog in leven?


Wat is het oudste prehistorische dier nog in leven? – Kim van D.

Precies kunnen we dat niet zeggen; zoals bekend behoren reptielen zoals krokodillen en schildpadden tot de dieren met een directe lijn naar de prehistorie. Net als het gordeldier.

Een jong gordeldier in Cincinnati Zoo

Een wat onbekender – en veel kleiner – dier is bijvoorbeeld triops cancriformis, in het Nederlands leem-kieuwpootkreeft. Een 200 miljoen jaar oud ontwerp.

Dit beestje is maar paar centimeter groot en ziet er uit als een neefje van de degenkrab, ook al in het bezit van een opmerkelijk rond schild. Het heeft twee samengestelde ogen en een zogeheten nauplius oog, een enkelvoudig oog in het midden.

Op het menu van triops staan onder meer algen, larven en als het zo uitkomt een soortgenoot. Onder een laag modder kunnen de eieren van de diertjes lang tegen droogte. Niets voor niets hebben ze het zolang volgehouden.

Triops behoort tot een illuster gezelschap van oerkreeftjes, die zelfs in Nederlandse poelen en plassen voorkwamen (het oosten en noorden van het land). We schrijven voorkwamen, want de laatste waarneming van een oerkreeftje stamt uit 1947 volgens een leuk artikel achter deze link.

Triops zijn redelijk makkelijk zelf te houden in een aquarium volgens een website van een enthousiasteling. De eieren worden zelfs op internet verkocht, in een reageerbuis. Wat water en voedingstoffen er bij en klaar.

Reageerbuisbaby-triops te koop, goed idee?

De plastic bakjes die worden bijgeleverd, bieden natuurlijk een treurig onderkomen voor deze eminence grise van de evolutie. Een echt aquarium en een serieuze instelling lijkt ons meer gepast.

Beeld: Cincinnati Zoo en Mytriops.com