Wat is het nut van monogamie?


Wat is het evolutionaire voordeel van Monogamie? Het is toch juist evolutionair voordelig dat er zoveel mogelijk nageslacht komt? -Jardo

Laten we een clichébeeld nemen. De knappe vrouw zwaait haar oudere, rijke man uit naar zijn werk. Ze gaat verveeld in de tuin liggen zonnen waar de knappe tuinman de rozen aan het snoeien is. Na een paar steelse blikken verdwijnen de twee in de slaapkamer om wild de liefde te bedrijven.

Dit is niet alleen het script van een pornofilm, maar ook een les in evolutie want laten we aannemen dat de vrouw zwanger wordt van haar minnaar. Mensen zoeken instinctief de beste kansen voor hun nageslacht. In dit geval een oude man met enorm veel geld voor de verzorging en bescherming van moeder en kind en de knappe tuinman voor de genen. Niet voor niets wordt de meeste buitenechtelijke seks door vrouwen genoten in hun vruchtbare periode, het lichaam stuurt ze richting goede genen.

Beeld: © Spectral-design.Het resultaat is een koekkoeksjong. Zo’n tien tot twintig procent van alle kinderen wordt geboren uit een buitenechtelijke relatie van de moeder. De oudere rijke man staat bij de wieg vertederd te kijken naar het kindje, maar zijn eigen genen zitten er niet in. Moeder wil wel zijn stabiliteit, maar niet zijn kind.

Wat we met dit voorbeeld aan willen tonen is dat de evolutie niet zo is ingericht dat er zo veel mogelijk nageslacht komt, de bedoeling is dat er zo veel mogelijk nageslacht komt dat een kans heeft om gezond volwassen te worden en zelf kinderen kan verwekken. In een goed huwelijk waar beide partners gezond zijn en voldoende geld verdienen en waar de vrouw geen voorbehoedsmiddelen slikt, worden gemiddeld zes kinderen geboren, blijkt uit onderzoek. Dit aantal is voor een paar nog net te behappen.

De natuur maakt dus een afweging tussen de hoeveelheid kinderen en hun kansen in het leven. Meer dan zes vergroot de kans op ondervoeding en verwaarlozing; minder dan zes de kans dat kinderen voortijdig overlijden en de ouders zichzelf niet voortplanten.

Zijn de ouders arm of ziekelijk, dan krijgen ze automatisch minder kinderen. Ook in oorlogstijd raken vrouwen minder snel zwanger. Gedeeltelijk komt dat door voorbehoedsmiddelen, gedeeltelijk omdat vrouwen die veel stress hebben moeite hebben om zwanger te worden. Is de oorlog afgelopen, dan volgt er een geboortegolf, de stress is voorbij en de evolutie geeft het groene licht.

Meer weten over dit onderwerp? Het boek Sperm Wars van zoöloog Robin Baker geeft een geweldig inkijkje in hoe we ons voortplanten en wat er daarna gebeurt. Bestellen kan via deze link.

Ook een vraag? Stel hem via het contactformulier.

Follow Faqtman on Twitter