Nieuws

Wat is het heetste deel van een pepertje?


Ik heb een discussie met mijn vriendin. Volgens haar is het vruchtvlees van de peper het heetste, volgens mij de zaden. Wie heeft gelijk? – Nicholaas O.

Geen van julie beiden heeft gelijk. Wat een pepertje ‘heet’ maakt is de stof capsaicin, dat aan de zenuwuiteinden van je slijmvliezen een
signaal doorgeeft dat als hitte wordt geïnterpreteerd door je hersens.

pepers

Veruit de meeste capsaicin zit in de zaadlijsten van het pepertje, niet in de zaden of het vruchtvlees. Gebruik je een pepertje in je eten, snijdt dan zowel lijsten als zaden goed weg en gebruik alleen het groene of rode
vruchtvlees als je het niet te heet wilt maken.

Er zijn wereldwijd 3.500 soorten pepertjes. In Nederland worden alleen relatief milde soorten verkocht. De strijd om wie de heetste peper heeft, ging jarenlang tussen India en Cuba. Steeds weer probeerden lokale wetenschappers nog hetere soorten te vinden.

Maar de huidige kampioen is Bangladesh, waar de naga (slang) peper vandaan komt. Alleen werd de enige naga die tot nu toe is getest, wel gekweekt in een Britse kas.

Foto: David Gutierrez.