Wat is het evolutionaire nut van homoseksualiteit?


Als homoseksueel vraag ik me al een tijdje af wat de evolutionaire verklaring is van homoseksualiteit. Hoe komt het dat een mens of dier homoseksueel is? En is het nuttig/nadelig binnen een populatie? – Armelio

Voor we deze vraag kunnen beantwoorden is er een andere belangrijke kwestie: is homoseksualiteit aangeleerd of aangeboren?

Steeds meer wetenschappers denken dat een groot gedeelte van de homoseksuele populatie een aangeboren seksuele voorkeur heeft. Vooral onderzoek naar een-eiïge tweelingen wijst op een genetische component: als de ene broer of zus op hetzelfde geslacht valt, dan doet de andere helft dat vaak ook. Vaak hebben mannen dan beide het Xq28 chromosoom en hebben ze iets andere hersenen.

In Korea zijn wetenschappers er zelfs in geslaagd door genetische manipulatie lesbische muizen te maken. Amerikaanse onderzoekers wisten via het aanpassen van de genen van fruitvliegjes minuscule homoseksuele insectenorgiën te veroorzaken.

De regenboogvlag, symbool voor homo's en lesbo's rond de wereld.

Maar waarom en hoe is deze variant op het standaard seksuele gedrag ontstaan? Als homoseksualiteit genetisch is, zou je immers verwachten dat deze eigenschap juist niet wordt doorgegeven, aangezien homo’s en lesbo’s zich veel minder vaak voortplanten.

Op deze tegenstrijdigheid bijten wetenschappers nu al 40 jaar (het eerste boek over dit fenomeen verscheen in 1969) de tanden stuk.

Recent zijn er echter een paar doorbraken geweest. Uit Italiaans onderzoek blijkt dat homoseksuele mannen zussen hebben die veel vruchtbaarder zijn dan gemiddeld. Hetzelfde gen dat de broer op mannen doet vallen, zorgt er voor dat zijn zussen maar naar een man hoeven kijken om zwanger te worden. Homoseksualiteit zou hier de evolutionaire functie hebben om bepaalde gunstige eigenschappen die alleen via de vrouwelijke lijn doorgegeven kunnen worden te behouden. Seksueel antagonisme wordt dit genoemd.

Dit verklaart homoseksualiteit in vrouwen nog niet. Het eerlijkste antwoord dat we kunnen geven op de vraag hoe dat evolutionair is ontstaan is: we weten het niet. Recent onderzoek toont aan dat lesbische vrouwen iets meer grijze massa hebben dan heteroseksuele vrouwen, maar hoe dat komt en wat evolutionair het nut is, moet nog worden onderzocht.

Ook een vraag? Stel hem via het contactformulier.

Follow Faqtman on Twitter