Wat is er zo goed aan ‘Goede Vrijdag’?


Wat is er zo goed aan ‘Goede Vrijdag’? – Karin

Het woord ‘goed’ heeft tegenwoordig een redelijk beperkte betekenis. Als je vraagt hoe het met iemand gaat en het antwoord is ‘met mij gaat het goed’, dan weet je dat deze persoon tevreden en gezond is. Enkele eeuwen geleden had het woord nog een betekenis: ‘heilig’ of letterlijk ‘van God’.

Op Goede Vrijdag herdenken christenen de kruisiging van Jezus. Het doden van de messias van het christendom is natuurlijk niet ‘goed’, maar wel een heilig moment, waarop Jezus overgaat van een menselijke gedaante naar de hemel.

In het evangelie van Johannes staat dat het kruisigen op een vrijdag plaatsvond, in het jaar 33 of 34 na Christus. Volgens onderzoek kon het wel eens op 3 april 33 zijn geweest, maar aangezien de enige bron de Bijbel is, weten we dat niet zeker.

De veroordeling van Jezus, detail van een schilderij van Antonio Ciseri

Het relaas over de arrestatie, het verhoor, de veroordeling en de kruisiging van Jezus behoort tot de grootste verhalen van onze cultuur. We hebben er veel uitdrukkingen aan overgehouden, zoals de ‘judaskus’, ‘je handen in onschuld wassen’ en ‘daar kraait geen haan naar’.

Veel minder bekend zijn de dagen rond Goede Vrijdag. Zoals Witte Donderdag (naar het witte tafelkleed bij het laatste avondmaal) en Stille Zaterdag (naar de stilte die viel na de dood van Jezus). Die laatste dag wordt vooral gevierd door de Grieks Orthodoxe Kerk. Ze doen dat in Jeruzalem ieder jaar met een ‘wonder’: spontaan ontbrandend vuur. Voor niet-gelovigen een mengsel van fosfor en alcohol. (zie video)

Ook een vraag? Stel hem via het contactformulier.

Follow Faqtman on Twitter