Wat is een whiplash?


Een vriendin van mij heeft een whiplash. Wat is dat eigenlijk voor aandoening? – Peter

Een whiplash (zweepslag) is een ongeluk waarbij iemands hoofd plotseling met grote kracht een beweging naar achteren maakt. De meest voorkomende oorzaak van deze vervelende aandoening is een kop-staart botsing bij hoge snelheid. Bij zo’n ongeluk lopen de inzittenden van de achterste auto het gevaar een whiplash te krijgen als ze geen goede hoofdsteunen gebruiken.

Van een whiplash wordt je meestal niet vrolijk, het is een verwonding waar je nog tijden last van kunt hebben. Foto: © Nicmac | Dreamstime.com.

Door de klap van de botsing versnelt het lichaam namelijk naar voren, waardoor het hoofd met veel kracht naar achteren klapt. Het gebeurt zo snel, dat de spieren in de nek niet meer op tijd aan kunnen spannen. Daardoor komen de ruggenwervels in de nek en bovenrug ineens met kracht tegen elkaar.

Weefselbanden die aan de wervels vastzitten rekken op of scheuren af. De spieren trekken zich tevergeefs reflexmatig samen om de klap op te vangen en raken uitgerekt als het hoofd na de slag naar achteren als reactie ook nog naar voren valt. Bij een hele harde klap kunnen zelfs wervels breken of kapsels en zenuwen bekneld raken met alle ernstige gevolgen van dien. Het gevolg is altijd veel pijn en duizeligheid, gedurende minstens twee tot drie weken.

Artsen beoordelen deze klachten nog wel eens verkeerd als een hersenschudding en laten na de juiste behandeling toe te passen. Ook kunnen evenwichtsproblemen, verminderde concentratie, spraakproblemen, misselijkheid, overgeven, verminderd zicht, overgevoeligheid voor licht en lawaai, vermoeidheid, tintelingen en zelfs verminderde geslachtsdrift voorkomen.

Iemand met whiplash moet gedurende een paar weken een orthopedische kraag dragen om de wervels en het weefsel te ontzien. De kraag ondersteunt het hoofd en geeft het weefsel zo de kans in alle rust te herstellen. Bij de helft van alle patiënten is deze behandeling, eventueel gecombineerd met manuele therapie, genoeg.

Bij pechvogels is een kleine operatie nodig om de zenuwkanalen wijder te maken. In 90 procent van alle gevallen geneest de whiplash binnen een jaar, al dan niet met hulp van een (fysiek)therapeut. Maar tien procent van alle patiënten heeft na een jaar nog steeds last. Een deel daarvan zal altijd een pijnlijke nek houden. In zeer bijzondere gevallen – als wervels gebroken zijn – kan een whiplash zelfs leiden tot blijvende volledige invaliditeit.

Ook een vraag? Stel hem via het contactformulier.

Follow Faqtman on Twitter