Wat is de status van de zon momenteel?


Het is al een tijdje stil rond de status van de zon. Afgelopen jaar is er wat activiteit geweest, maar is de zon nu begonnen aan een nieuwe cyclus? Ik lees namelijk steeds tegenstrijdige berichten. – Henrico

Voor de meeste mensen is de zon gewoon de zon, die gele vlek aan de hemel die ons warmte geeft. Toch is de zon geen constante. De ene keer komt er meer straling van de zon richting de aarde dan de andere keer. Daarin zit een regelmaat, de zonnecyclus. In 2005/2006 gaf de zon een minimum aan straling af, de koele kant van de cyclus. Een cyclus duurt 11 jaar, dus tegen 2015/2016 zitten we weer in een periode met minder straling.

Momenteel zouden we juist in het maximum moeten zitten, waarin de zon meer straling naar de aarde zendt. De zon is ook wel wat actiever, maar lang niet genoeg om al van een maximum te spreken. Volgens Nasa loopt de zon achter en gaat het echte maximum pas in 2012 of 2013 plaatsvinden.

Een coronal mass ejection op 19 september, een van zes in dat etmaal. Deze deeltjes komen nu bij de aarde aan.

Toch zijn er wel aanwijzingen dat het maximum er aan zit te komen. Zo zien we op de zon het afgelopen jaar meer zonnevlekken. Dat zijn zwarte vlekken aan het oppervlak van de zon waar de zwaartekracht zo sterk is, dat straling daar moeilijk kan ontsnappen. Vroeger gingen mensen er daarom vanuit dat zonnevlekken het juist koeler op aarde moeten maken. Maar dat is niet zo, de randen van zonnevlekken zijn juist zeer helder, ze produceren meer straling.

Ook is er sprake van grote uitstotingen van geladen deeltjes (coronal mass ejection, cme), ook wel een zonnewind genoemd. Toevallig is er de afgelopen dagen ineens een sterke toename van cme’s, zelfs zes de afgelopen 24 uur. Dat is veel, gemiddeld heeft de zon er maar drie per etmaal.

Kortom, de status is dat de zon wat achterloopt, maar veel actiever zal worden in het komende jaar. Of niet, de zon houdt zich niet altijd aan haar eigen cycli.

Ook een vraag? Stel hem via info[at]faqt.nl of ga naar het contactformulier.

Follow Faqtman on Twitter