Wat is de snelheid van een scheet?


Hoe snel verplaatst geur (bijvoorbeeld een scheet) zich? – Dave

Geur is geen golf, zoals geluid, die zich met een bepaalde snelheid voortplant door lucht. Er is dus geen ‘snelheid van geur’. Toch kunnen we er wel iets over zeggen. Hou je vast Dave: de snelheid waarmee je een scheet kunt ruiken is omgekeerd evenredig aan de vierkantswortel van de massa van de deeltjes waaruit die scheet bestaat.

Duidelijk? Nee? Wat je hierboven ziet is de crux van een wet die door de Schotse chemicus Thomas Graham in 1831 is geformuleerd. Wat Graham ontdekte was dat een gas met zware moleculen zich langzamer mengt met een ander gas dan een gas met lichte moleculen.

De belangrijkste bestanddelen van een scheet zijn gassen met lichte moleculen, die zich snel verspreiden door de lucht. Een scheet is dus snel.

Een verse scheet kan al binnen enkele seconden oplossen in stilstaande lucht. Ben je binnen een paar meter van de – ahem – bron van de scheet, dan zijn er genoeg sporen van de stinkende gassen aanwezig om je er op te attenderen dat iemand een scheet heeft gelaten.

Een scheet in een lift zorgt er voor dat de hele cabine stinkt in de tijd die nodig is om een paar verdiepingen te overbruggen.

Ook een vraag? Stel hem via het contactformulier.

Follow Faqtman on Twitter