Wat is de kans dat ik door een meteoriet word geraakt?


Ik zag op het nieuws dat er een grote meteoriet over Amerika heen is gevlogen. Hoe groot is de kans dat zo’n ding mij raakt? – Coco.

Iedere dag vallen er een kleine 200.000 meteoren door de dampkring van onze planeet. Het leeuwendeel is klein; er komt alleen gruis op het aardoppervlak terecht.

Gemiddeld honderdvijftig meteoren per jaar raken het aardoppervlak. Er vindt dan overigens een naamsverandering plaats, zodra het ruimtepuin de aarde heeft geraakt heet het een meteoriet. Het gros hiervan is zo klein dat er weinig schade is.

De stelregel is dat de aarde om de dag wordt geraakt door een meteoriet van veertig centimeter doorsnede, één keer per jaar door een meteoriet van vier meter en één keer per eeuw door een meteoriet van 20 meter.

De meteoor die vorige week over de VS raasde op een bewakingscamera. Het ding is waarschijnlijk geheel opgebrand.
De meteoor die vorige week over de VS raasde op een bewakingscamera. Het ding is waarschijnlijk geheel opgebrand.

Heel soms gaat het echter mis. Eens in de paar millennia is een meteoriet zo groot, dat hij een flinke deuk in de aarde slaat. Zo raakte ergens in de prehistorie een meteoriet van 60.000 kilo het huidige Zuid-Afrika en sloeg een krater van een paar honderd meter.

Ook bestaat het vermoeden dat een meteoriet 65 miljoen jaar geleden het einde van de dinosauriërs heeft ingeluid. Het stof dat door deze inslag zou zijn opgeworpen, kan het klimaat jarenlang hebben afgekoeld.

De kans dat zoiets in jouw leven opnieuw gaat gebeuren, is miniem. Bovendien houden allerlei ruimtevaartorganisaties ‘gevaarlijke’ meteoren in de smiezen. Voor 2028 staat een ‘fly-by’ van een grote meteoor in de planning. Maar zoals het er nu naar uitziet, komt hij niet gevaarlijk dichtbij.

Meteoriet gevonden in Argentinië.
Meteoriet gevonden in Argentinië.