Wat is de invloed van de maan op de mens?


Als de zwaartekracht op aarde per minuut wisselt als gevolg van de stand van de maan en de zon (Kijk naar eb en vloed). Wat is dan de invloed van die zwaartekracht op de mens? En is er een waarneembaar verschil indien zon en maan in een lijn met elkaar staan? – Kees

De zwaartekracht is redelijk constant, er zitten maar zeer kleine variaties in. Als je nu 80 kilo weegt, dan weeg je het over een uur ook nog, tenzij je flink gaat buffelen. De zwaartekracht van de aarde wordt veroorzaakt door de massa van de aarde; zo lang die niet enorm toe- of afneemt, blijft de zwaartekracht min of meer hetzelfde.

De zon en de maan hebben hun eigen zwaartekracht. Vooral de maan is zo dicht bij de aarde, dat de zwaartekracht van dit hemellichaam invloed heeft. Het beste is dat te zien op zee, waar de aantrekkingskracht van de maan zorgt voor eb en vloed.

De invloed van de zwaartekracht van de maan op mensen is zó zwak, dat je er niets van merkt. Foto: Luc Viatour, www.lucnix.be.
De zwaartekracht van de maan is echter zó zwak, dat een mens daar niets van merkt. Alleen zeeën en oceanen hebben genoeg oppervlakte om deze zwakke kracht op te kunnen pikken. Een mens, auto, Boeing 747 of zelfs een binnenwater als het IJsselmeer zijn te klein om ook maar iets te merken. Sterker nog, de zwaartekracht die een mens zelf produceert (elk object heeft een zwaartekrachtsveld) heeft meer invloed op een andere mens die op een halve meter afstand staat, dan de maan.

Of maan en zon op één lijn staan heeft dan ook geen enkele invloed (wat new age boeken ook mogen beweren) op je lijf of je psyche.

Ook een vraag? Stel hem via het contactformulier.

Follow Faqtman on Twitter