Wat gebeurt er met een mens zonder pak in de ruimte?


In sciene fiction films gebeurt het wel eens dat ruimteschepen beschadigd worden, en dat er een gat in het schip ontstaat waardoor er mensen de ruimte in worden gezogen. Wat er verder met die mensen gebeurt en hoe het met ze afloopt blijkt voor de kijker altijd een grote vraag. Wat gebeurt er als er werkelijk een mens per ongeluk de ruimte in wordt gezogen zonder beschermende pak?

Het grote probleem met de ruimte is dat er geen lucht is. Je zou dus denken dat mensen stikken. Maar de dood treedt waarschijnlijk al veel eerder in. Dat komt omdat er door het gebrek aan lucht ook geen druk is. Zoals je misschien weet uit je lessen natuurkunde, heeft de afwezigheid van druk een dramatisch effect op het kookpunt van vloeistoffen. Die verdampen al bij zeer lage temperaturen.

De bemanning van de Soyuz 11. Omgkomen door kokend bloed. Foto: Nasa.

Dat is waar je zonder ruimtepak aan dood gaat: het bloed verdampt letterlijk in je aderen. Binnen 10 tot 15 seconden ben je dood. Waarschijnlijk zet de lucht in je longen door het drukverschil uit, waardoor je ademhaling onmogelijk wordt.

We krijgen bij Faqt ook wel eens de vraag of iets dergelijks al eens is gebeurd. Het antwoord is ‘een beetje’. In 1971 ging er iets fout bij de landing van een Soyuz ruimtevaartuig van de Sovjet Unie. Op 168 kilometer hoogte opende een ventiel zich, waardoor alle druk uit de cabine verdween. De drie bemanningsleden kwamen om. De autopsie wees uit dat ze ernstige weefselschade hadden, vanwege het koken van hun bloed en andere lichaamsvloeistoffen.

Ook een vraag? Stel hem via het contactformulier.

Follow Faqtman on Twitter