Was Dracula een echt persoon?


Ik zag laatst een film over Dracula en vroeg me af of er echt zulke mensen hebben bestaan. – Ernst

De figuur Dracula heeft in zekere zin echt bestaan, maar het is een samengesteld karakter. Dat wil zeggen dat meerdere echte mensen karaktereigenschappen hebben geleend aan deze romanfiguur.

De belangrijkste daarvan is Vlad de Spieser (circa 1431-1476). Deze krijgsheer uit wat tegenwoordig Roemenië is, had de slechte eigenschap dat hij zijn vijanden met hun achterwerk op palen spietste. Zelf noemde hij zich liever Zoon van de Draak (Drac Ula). Vlad legde in zijn leven tussen de 60.000 en 100.000 mensen om.

Vlad de Spieser is nog steeds een nationale held voor sommige Roemenen.
Vlad de Spieser is nog steeds een nationale held voor sommige Roemenen.

Vlad was dan wreed, hij dronk waarschijnlijk geen bloed. Dat gedeelte van het karakter Dracula is afkomstig van de Hongaarse gravin Erzsébet Bathory (1560-1614). deze massamoordenaar maakte een einde aan het leven van zeshonderd jonge vrouwen. Ze geloofde dat dat ze het bloed van maagden zou drinken, zij eeuwig jong zou blijven.

De Ierse romancier Bram Stoker (1847-1912) husselde de verhalen van Vlad en Erzébet door elkaar en deed er nog een paar details in die doen denken aan de mythes over weervolven. Hij beschreef het personage Dracula bovendien zo, dat een bevriende acteur de rol goed zou kunnen spelen. Ook verplaatste hij het het verhaal naar de 19e eeuw. Zijn Dracula was een charmante graaf, die ’s nachts verandert in een bloeddorstig monster.

Een fragment uit het oorspronkelijke boek Dracula, van Bram Stoker.
Een fragment uit het oorspronkelijke boek Dracula, van Bram Stoker.