Waarvan zijn er meer: apen of walvissen?


Ik ben een trouwe lezer van Faqt en ik zit al een hele tijd met één meningsverschil met mijn zus. Zij denkt dat er meer apen (zonder de mensen) op de wereld zijn dan walvissen en ik denk dat er meer walvissen op de wereld zijn dan apen. Wie heeft er gelijk? – Hansen

Apen winnen met glans als we het over primaten ofwel hominidae zouden hebben, waartoe ook de mens behoort. Onze behaarde achterneven mogen dan op uitsterven staan, wij mensen doen het met 6,5 miljard toch heel aardig.

Maar rekenen we alleen echte apen en halfapen mee – zij zijn immers de oudst nog levende, wat primitievere primaten – dan pakt jullie geschil waarschijnlijk toch ten gunste van je zuster uit.

Volgens de meest optimistische schatting bestaan er nog 500.000 mensapen die in het wild leven (Bron: Great Ape Trust). Er bestaan grote verschillen tussen soorten. Zo zijn er nog maar een paar honderd berggorilla’s.

In New Delhi wonen 15 miljoen mensen en (naar schatting) 10.000 apen. Kleinere apen doen het redelijk goed in steden omdat ze zich hebben aangepast aan het drukke stadsleven en gewend zijn om huisafval te eten. Andere apen hebben minder geluk. Alleen al in de VS zitten meer dan 100.000 apen vast in laboratoria. In de EU worden meer dan 10.000 primaten gebruikt voor experimenten. Laten we dus aannemen dat er in ieder geval meer dan 1 miljoen apen zijn – in het wild en in gevangenschap.

Walvissen – onderverdeeld in 82 soorten baleinwalvissen en tandwalvissen – doen het minder ‘goed’. Voordat de mens massaal op walvissen ging jagen, zouden er naar schatting van wetenschappers alleen al 1,5 miljoen bultruggen en 1,1 miljoen potvissen zijn geweest. Zo rijk met voedsel waren de oceanen. Nu zijn er nog maar 20.000 bultruggen en naar schatting enkele honderden potvissen over.

Dagje uit op de Faroer-eilanden: 'whale whatching'

Het aantal Noordkapers telt tussen de 100 en 250. Van de Groenlandse walvis zouden er nog een kleine 15.000 zijn. De wereld telt nog 75.000 narwallen, 5.000 tot 12.000 blauwe vinvissen, 54.000 Noordse vinvissen, 22.000 grijze walvissen en 100.000 Beloega’s. Tellen we deze soorten bij elkaar op komen we uit op een geschat aantal walvissen van nog geen 300.000 in het gunstigste geval.

Gezien het verschil in grootte, nut voor de mens en aanpassingsvermogen durven wij wel te zeggen dat er meer apen dan walvissen zijn. Of we moeten een succesvolle walvissoort over het hoofd hebben gezien.

Beeld: Mochida1970 en Laura Bâlc, zij heeft een fotoserie gemaakt van de walvisslachting op een strand van Faroer.