Waarom zit die langpootmug daar zo lang?


Ik zie al een paar dagen een aantal langpootmuggen zitten op de ramen van mijn huis. Ze blijven nagenoeg op dezelfde plek. Waarom is dat?

Eerst maar eens lesje biologie. Een langpootmug is een insect die het tweede deel van zijn naam weinig eer aan doet. Hij kan namelijk niet eens steken. Zijn langgerekte snuit eindigt in een vlezig plaatje, het labellum, waarmee hij vloeistoffen uit bloemen opzuigt. Wat lijkt op een angel is in werkelijkheid een legbuis van het vrouwtje. Daarmee stopt ze eieren in de grond. Bij het mannetje eindigt het achterlijf afgeknot.

Veel eten doet de volwassen langpootmug overigens niet. Zijn doel is vooral voortplanting, in het voor- en najaar. Zijn nakomelingen maken dat gebrek aan eetlust echter ruimschoots goed. De ronde, grauwe emelten leven in de grond en vreten aan jonge plantenwortels, waardoor ze veel schade kunnen aanrichten in met name grasland.

Maar nu het antwoord op de vraag. Waarom zit het beest toch zo graag tegen die ramen geplakt? Een voor de hand liggende conclusie is dat hij wacht. Op een aantrekkelijke wederhelft die in is voor een uitgebreid liefdesspel.

Waarschijnlijker is het dat de langpoter een veilig heenkomen zoekt, zodat hij een minder gemakkelijke prooi vormt voor vogels, egels, mollen en andere dieren die het langbenige insect als een smakelijk hapje beschouwen. Hij is nu eenmaal een wat onbeholpen slungel en een weinig goede piloot. Echt snel kan hij zich daarom niet uit de poten maken. Wordt hem toch een pootje gelicht, dan laat hij die makkelijk afbreken.

Daarnaast is een langpootmug vooral  ’s avonds en ’s nachts actief. De reden dat de fladderaar graag in en rond je huis vertoeft, is dat hij aangetrokken wordt door het licht. Daarom werd hij vroeger ook wel glazenmaker genoemd. De langpoters hebben overigens nog meer bijnamen. In Twente gaan ze door voor spekkebijters. Ook spekkedief en spekmaaier worden genoemd. De Zeeuwen hebben het over een kattendiekse mogge.

Beeld: © Stanislav Sokolov | Dreamstime.com