Waarom zijn vrouwen ‘het zwakke geslacht’?


Mijn broer spreekt steeds over vrouwen als ‘het zwakke geslacht’? Waar komt die term vandaag en hoe komen vrouwen er weer vanaf? – Martine

De term ‘het zwakke geslacht komt waarschijnlijk uit het oude Griekenland. Vrouwen hadden in de Griekse maatschappij een opmerkelijke positie. Ze werden door mannen gezien als ‘vreemd, bijna een andere diersoort’, zoals kenner van deze cultuur schrijft. Omdat ze niet zo sterk waren als mannen, werden ze beschouwd als lichamelijk niet helemaal volwaardig. Toch waren vrouwen gewone burgers en was het verboden ze tot slaaf te maken. Deze ‘andere diersoort’ werd in Griekse teksten ‘het zwakke geslacht genoemd’.

In andere culturen worden vrouwen minder gezien als 'zwak'.
In andere culturen worden vrouwen minder gezien als 'zwak'.

Deze uitdrukking bleef hangen en is vooral door de christelijke kerk populair gemaakt in Europa. Ridders in de Middeleeuwen waren verplicht ‘het zwakke geslacht’ te beschermen. Johannes Chrystomos, de bisschop van Constantinopel liet in de vijfde eeuw optekenen dat vrouwen in alle opzichten minder waren dan mannen, ze vormden ‘het zwakke en wispelturige geslacht’. En daar konden vrouwen het tot de twintigste eeuw mee doen.

Hoe kom je er af? Lees je broer het volgende stukje maar eens voor.

Om te beginnen is de zuigelingensterfte onder jongetjes hoger dan onder meisjes. De jongetjes die overleven, beginnen aan een leven vol getob. Op school halen ze gemiddeld slechtere cijfers dan meisjes en hebben ze vaker last van problemen als ADHD, dyslexie, schyzofrenie en depressies. Mannen hebben bovendien veel meer criminele neigingen en zijn gewelddadiger dan vrouwen. De gevangenis is dan ook een mannendomein – hoewel vrouwencriminaliteit in de lift zit.

Mannen hebben vaker dan vrouwen ernstige ziekten en ze zijn eerder verslaafd aan alcohol, tabak of andere drugs. Als ze een zware inspanning leveren, zijn ze meer tijd kwijt aan de herstelperiode. Gooi een man en een vrouw in ijskoud water en de man is eerder dood dan de vrouw. Gelukkig duurt alle ellende maar kort: mannen sterven behoorlijk wat eerder dan vrouwen. Van de 65 plussers bestaat slechts 40 procent uit mannen.