Waarom zijn sommige eieren bruin en anderen wit?


Waarom zijn sommige eieren bruin en anderen wit? – Peter

De reden is volgens veel sites op internet dat – hou je vast – het bruine ei wordt gelegd door een bruine kip en het witte ei door een witte kip. Dat lijkt op het eerste gezicht te kloppen. De donkere Barnevelder kip legt bijvoorbeeld bruine eieren. Leuk antwoord, maar iets te zwart-wit.

Wat we kennen als een ‘kip’ (Gallus gallus domesticus) is eigenlijk een verzamelnaam voor een grote groep rassen. De verschillen tussen kippen zijn enorm, de zwaarste rassen zijn wel twee keer zo zwaar als de lichtste. Kleur en tekening kunnen verschillen van spierwit tot donkerbruin en alles daartussen.

De oorspronkelijke Europese kippen waren bleek, maar werden gekruist met kippen uit India en Pakistan (verwarrend genoeg Maleisische kippen genoemd). Daardoor ontstonden donkerdere kippenrassen.

Puur witte en puur rode of bruine rassen zijn zeldzaam tegenwoordig, kippen hebben ingewikkelde tekeningen. Vandaar dat kippenboeren kijken naar de lelletjes van een hen. De kleur daarvan is een goede indicatie welke kleur de eieren zullen krijgen. Donkere lellen geven aan dat de kip donkere eieren zal leggen, lichtroze lelletjes dat er straks witte eieren in het mandje liggen.

Neem de Ukkelse baardkriel, een (vaak) donkere kip met lichtroze lelletjes. Die legt witte eieren. De witte Delaware daarentegen, heeft een donkere lel en legt donkere eieren.

Ook een vraag? Stel hem via het contactformulier.

Follow Faqtman on Twitter