Waarom zijn planeten rond?


Hoe komt het dat planeten rond zijn? – Hans

Om te begrijpen waarom planeten rond zijn en niet vierkant of driehoekig, moet je kijken naar het ontstaan van planeten, in het geval van de aarde enkele miljarden jaren geleden. Planeten ontstaan vanuit een nevel, een geconcentreerde wolk van gassen en ruimtestof. Op een gegeven moment “klonteren” de stoffen en gassen samen en vormen ze een massa. Ook gaat deze nevel roteren en vormt hierdoor een zwaartekrachtveld. De gassen en stoffen die nog in de nevel zitten worden dan naar het middelpunt van de massa toegetrokken.

Foto: sxc.hu

Wanneer gassen compacter worden gemaakt, ontstaat een vloeistof. De planeet wordt dan een vloeistofbol. Het zwaartekrachtveld zorgt ervoor dat het oppervlak van die vloeistofbol zo klein mogelijk wordt gehouden. En de enige vorm waarin het oppervlak van een vloeistofmassa zo klein mogelijk is, is een bol. Wanneer de vloeistof afkoelt, zoals ook bij de aarde gebeurde, blijft de bolvorm intact.

Zo wordt iedere planeet, vanuit een nevel, uiteindelijk een bol. Alleen structuren die veel kleiner zijn dan planeten, tot zo’n 20 kilometer in doorsnede, kunnen een meer grillige vorm hebben, zoals asteroïden. Iedere planeet heeft dus zijn eigen zwaartekracht, net als de aarde, die afhankelijk is van de grootte van de planeet. De zwaartekracht zorgt ervoor dat alles op de planeet blijft liggen, en de bolvorm behouden blijft.

Ook een vraag? Stel hem via het contactformulier.

Follow Faqtman on Twitter