Waarom zien we altijd één kant van de maan?


Waarom draait de maan wel om de aarde, maar blijft hij steeds met een zijde naar de de aarde gekeerd; waarom draait de maan niet om z´n as? – Jager

Je hebt gelijk dat we altijd min of meer dezelfde kant van de maan zien. We noemen dat een synchrone baan. Ooit, miljarden jaren geleden, was dat niet zo. Toen draaide de maan met een redelijk hoge snelheid om zijn as, dichterbij de aarde dan nu.

Net als nu, trok de zwaartekracht van de maan de oceanen aan. In die tijd waren de getijden veel heftiger. Maar de oceanen trokken ook de maan aan. Het gevolg was een ‘rem’ van zwaartekracht op het rotatie van de maan én de aarde. Die gingen beide steeds langzamer roteren, tot enkele miljoenen jaren geleden de maan veel langzamer ging draaien. Zo langzaam, dat het draaien rond de aarde net zo snel gaat als het draaien om de as. Daardoor zie je altijd maar één kant.

Zo zien we de maan vanaf het noordelijk halfrond. Altijd dezelfde kant.

Ik zeg min of meer, omdat de maan nog steeds een beetje wiebelt en we soms iets meer van de ene en soms iets meer van de andere kant zien. In totaal is vanaf aarde 59 procent van het oppervlakte te zien geweest in de afgelopen decennia.

Dit wil overigens niet zeggen dat één kant van de maan permanent donker is. De zon beschijnt gedurende een maand het hele oppervlak van de maan. We kunnen vanaf aarde echter steeds maar één kan zien. Als die half wordt beschenen, dan zien we dus een halve maan.

Een synchrone baan is overigens geen uitzondering. Veel satellieten draaien altijd met dezelfde kant naar hun moederplaneet.

Ook een vraag? Stel hem via het contactformulier.

Follow Faqtman on Twitter