Waarom wordt zilver zwart?


Waarom komt er na een tijd zwarte vlekken op zilvere voorwerpen? Zilver is toch een edelmetaal? – Armelio

Je ziet het niet, maar in de lucht zit waterstofsulfide. Dat kunnen uitlaatgassen van vrachtauto’s zijn, uitgebarsten vulkanen en andere dampen die door rotting ontstaan.

Als die waterstofsulfide in aanraking komt met zilver, vindt een chemische reactie plaats, waardoor je zilver zwart wordt. Die zwarte laag bestaat uit een stof die zilversulfide heet. Vergelijk het maar met roest op een ijzeren voorwerp. Zilver is het enige edelmetaal dat dit verschijnsel vertoont; een van de eigenschappen van edelmetalen is dat ze geen vlekken ontwikkelen door blootstelling aan de lucht.

Een 'broodje' zilver van 31 kilo. Foto: Unit 5.

er is overigens makkelijk iets te doen aan de vlekken, door dezelfde chemische reactie te gebruiken waardoor het zilver zwart wordt. Zet je het zilveren voorwerp in een emmer met warm water, een beetje soda en aluminiumfolie. Je zult zien dat de vlekken verdwijnen na een paar minuten.

De reden is dat de folie een zogenoemd negatief reductie potentiaal bezit. Dat wil zeggen dat het makkelijk elektronen afgeeft aan andere stoffen. Om dat te ervaren hoef je maar een stukje zilverpapier tegen een metalen vulling aan te houden; wat je voelt is een stroom elektronen die vanuit het folie naar je kies loopt.

Bij het zilver loopt er ook zo’n stroom. Maar in de natuurkunde geldt dat waar een elektrische stroom heen gaat, er ook iets terug moet stromen. Bij het zilver is dat de sulfide, dat van je zilveren kandelaar naar het folie trekt.

Ook een vraag? Stel hem via het contactformulier.

Follow Faqtman on Twitter