Waarom worden we in de zomer minder verkouden?


Als je in de winter geen drie lagen kleren aandoet, word je meteen verkouden, terwijl we in de zomer in onze zwembroek lopen. Waarom word je in de zomer minder snel ziek?

Een verkoudheid komt in de herfst en winter inderdaad meer voor dan in de zomer. Onjuist worden deze klachten vaak aangeduid als ‘een griepje’ maar het gaat hier gewoon om een ordinaire verkoudheid. Je wordt verkouden als je geïnfecteerd raakt met het verkoudheidsvirus, een rhinovirus of coronavirus. Griep wordt veroorzaakt door een ander virus, influenza. Maar ook in de zomer kun je verkouden worden.

Om kou vatten te voorkomen, verplichten ouders hun kroost al eeuwenlang dat ze vooral een muts op moeten doen. Het achterliggende idee is dat afkoeling van het lichaam door de lage buitentemperatuur je meer bevattelijk maakt voor een virus. Verschillende wetenschappers hebben zich al over deze aanname gebogen, maar het is nog nooit aangetoond dat door afkoeling een gezond persoon bevattelijker is voor een verkoudheidsvirus.

De meeste mensen die besmet zijn met een verkoudheidsvirus worden echter helemaal niet ziek. Het is wel experimenteel bewezen dat mensen die besmet zijn met het virus maar geen klachten hebben, wél sneller ziek worden als ze sterk afkoelen.

Daar ligt misschien de verklaring waarom in de winter meer mensen verkouden worden. Ook denkt men dat het virus zich makkelijker verspreidt in de winter, doordat mensen binnen zitten met de ramen dicht en de verwarming aan. Een derde, biologische, verklaring is dat door kou de bloedvaatjes in je neus en je keelholte zich vernauwen, om afkoeling te voorkomen. Daardoor stroomt er dan minder bloed door je neus, maar in je bloed zitten juist de cellen van je immuunsysteem die een virus moeten bestrijden. Doordat er minder van die cellen zijn, zal er meer virus overblijven, dus wordt je sneller verkouden.