Waarom worden na een oorlog jongetjes geboren?


Hoe is het mogelijk dat er na een oorlog meer mannen geboren worden? – Caspar

Dit fenomeen, door wetenschappers ook wel het ‘effect van de terugkerende soldaat’ genoemd, is door tientallen wetenschappers bestudeerd. Tot nu toe was het antwoord dat soldaten die terugkeren van het slagveld veel seks hebben. Die seksuele inhaalrace zou op een bepaalde manier bijdragen aan het geboren worden van veel jongetjes.

Inderdaad, een weinig bevredigend antwoord.

Gelukkig hebben we sinds enkele jaren een nieuwe verklaring. Die zegt dat het krijgen van hoofdzakelijk jongetjes of meisjes een erfelijke kwestie is die via de mannelijke lijn wordt doorgegeven. Sommige mannen krijgen veel zonen, anderen veel dochters. Deze erfelijkheid is aan de hand van stamboomonderzoek aangetoond.

Familie met veel dochters en één zoon, die soldaat is (zie pijl). Als hij sneuvelt, geeft hij de voorkeur voor dochters niet meer door via zijn genen. Foto is genomen in Australië rond 1900.

Hoe werkt het? Stel je twee mannen voor, Mark en Tom. Mark komt uit een familie met veel jongens, hij heeft zelf ook drie jongens en één meisje. Tom is zijn tegenpool, die heeft – erfelijk bepaald – drie meisjes en één jongetje.

Er komt oorlog. De drie zonen van Mark en de ene zoon van Tom gaan naar het slagveld. Beide families verliezen één zoon. De twee overgebleven zonen van Mark komen terug en verwekken (vanwege hun erfelijke aanleg) weer hoofdzakelijk zonen bij hun echtgenotes. De ene zoon van Tom is omgekomen, zijn dochters geven geen erfelijke voorkeur voor jongens of meisjes door.

Omdat in oorlog vooral veel mannen omkomen, gaan daar veel enige zonen dood van families die via de mannelijke lijn een voorkeur voor dochters doorgeven. De mannen die een genetische aanleg voor zonen hebben, komen vaker terug, omdat er daar meer van overleven.