Waarom worden mannen opgewonden van borsten en billen?


Waarom worden mannen opgewonden van borsten en billen van een vrouw? – Jasper

Jessica Alba weet wat de natuur bedoelt
Jessica Alba weet wat de natuur bedoelt

Wat hadden we hier graag een romantisch antwoord gegeven, maar zo zit de natuur niet in elkaar. Het korte antwoord is namelijk dat mannen zijn geprogrammeerd om aan te slaan bij het zien van een stel borsten en een bilpartij.

Bij billen kun je je waarschijnlijk wel iets voorstellen: al onze collega-zoogdieren zijn namelijk ook gefixeerd op elkaars achterwerk als het om seks gaat. Het verschil met de mens is dat dieren niet zeggen dat ze zin in seks hebben, maar bijvoorbeeld rode zwellingen krijgen op hun achterwerk (zoals bij apen) en gaan ‘geuren’.Wat dat betreft is ons achterwerk in de loop van de evolutie (gelukkig) iets minder belangrijk geworden. Maar ze zijn altijd een sekssignaal gebleven.

Achterwerk aap

Dat ze ronder en groter zijn geworden dan die van mensapen komt doordat we rechtop zijn gaan lopen. Vandaar dat zoöloog Desmond Morris ze eens omschreef als imitatieborsten. Maar volgens hem zou je borsten net zo goed namaakbillen kunnen noemen.

Juist omdat we rechtop zijn gaan lopen, konden we elkaars achterwerk niet meer goed zien en moesten met name mannen voortaan een belangrijk sekssignaal missen. Dit loste de evolutie beetje bij beetje op door de borsten van vrouwen groter te maken.

Anatomie

In plaats van eenmalige zwelling tijdens het zogen van kinderen – zoals andere zoogdieren alleen maar ‘borsten’ hebben na de bevalling – zijn mensenborsten blijvend. Bij naaktheid valt nu van afstand goed te zien of je met een vrouw of met een man hebt te maken. De natuur vond dat kennelijk handig. Als we dus niet rechtop waren gaan lopen dan waren borsten waarschijnlijk nooit zo fascinerend zijn geworden als nu het geval is.

Verwant artikelen:

Rondborstige vrouwen maken ‘dronken’

Borsten niet oorzaak aardbevingen

Beeld: Izqrdo, Jemsweb en Maximolly

Meer lezen?

Seks
Seks
Kahr, B