Waarom voelen mensen soms geen pijn?


Ik zag een tijdje geleden op televisie mensen die zich lieten kruisigen, maar geen pijn voelden. Ze zouden in trance zijn. Hoe werkt dat en kan ik het ook? – Robyn.

Inderdaad hoort het doorstaan van pijn bij religieuze gebeurtenissen in veel culturen. In de Filipijnen laten ze zich kruisigen, in Maleisië doorboren ze het eigen lichaam met speren.

De wetenschap heeft een verklaring voor de grote pijntolerantie van veel gelovigen. Het is een kwestie van endorfine, een lichaamseigen stof die pijn kan verminderen. Het lichaam heeft een regulatiesysteem dat endorfine kan aanmaken als er sprake is van grote pijnen. Een hoge dosis endorfine is qua werking te vergelijken met morfine, het schakelt de pijn deels uit.

Een man loopt bij het hindoe-festival Thaipusam met allerlei haken door zijn lichaam. Vaak beweren deelnemers aan dit festival niets te voelen.
Een man loopt bij het hindoe-festival Thaipusam met allerlei haken door zijn lichaam. Vaak beweren deelnemers aan dit festival niets te voelen.

Door pijn kan het lichaam zelfs in trance komen, waardoor het een seintje krijgt om endorfine aan te maken. Maar er zijn meer trucs om het leed te verzachten.

Je kunt mensen motiveren om minder pijn te voelen. Als een dokter patiënten vertelt dat een behandeling pijn gaat doen, dan voelen ze minder dan wanneer ze vooraf helemaal niets horen. Een mens verandert zijn beleving van de pijn door zich er op voor te bereiden.

Dus de mensen aan het kruis voelen niets? Dat is moeilijk te zeggen Maar vreselijke pijn kan ook wennen. Als mensen geen aandacht schenken aan pijn, dan is het mogelijk dat ze geen pijn voelen, vooral als ze zich ergens anders op concentreren, zoals hun geloof En als dat niet werkt, dan zijn er nog altijd andere middeltjes. In de Filipijnen kauwen ze vaak op betelnoten, die een pijnonderdrukkende werking hebben.

Beeld: © Salvador Iii Manaois | Dreamstime.com