Waarom vliegen we niet van de aarde af?


De aarde draait iedere dag een keer om zijn as. Waarom vliegen we niet van de aarde af vanwege de middelpunt vliegende kracht? Hoe zou je kunnen merken dat we inderdaad zo hard rond draaien? – Marcel

Ooit van een natuurkundig detail gehoord dat ‘zwaartekracht’ heet? Onze aarde trekt aan jou en mij en alles dat zich ook maar enigszins in de buurt bevindt van onze planeet. Zelfs op 39 kilometer hoogte viel parachutist Felix Baumgartner met een rotgang naar beneden.

Je hebt gelijk dat de centrifugale kracht van de draaiende aarde betekent dat we tegelijkertijd de neiging hebben de ruimte in te schieten; alleen is die kracht bij lange na niet sterk genoeg om ons ook daadwerkelijk te laten vliegen.

Op de evenaar, waar de centrifugale kracht het grootst is (ongeveer 464 meter per seconde) heft de draaiing van de aarde de zwaartekracht met ongeveer 0,3 procent op. Met andere woorden: iemand die op de Noordpool 100 kilo weegt, zal op de evenaar 99,7 kilo op de weegschaal zien staan. Wil je afvallen? Verhuis dan naar zuidelijke streken.

We voelen niet dat we draaien; noch hier, noch op de Evenaar. Mensen zijn heel goed in het waarnemen van verschillen in snelheid (zoals bij een optrekkende of afremmende auto) maar niet in het waarnemen van een constante beweging. Het verschil tussen streken die dicht bij de polen liggen (zoals noordelijk Europa) en streken die dicht bij de evenaar liggen zijn waar te nemen met een gewicht en een zeer gevoelige weegschaal, bij de evenaar is het gewicht lichter. Makkelijker is het om naar de zonsondergang te kijken in de tropen, de bekende afwezigheid van schemer in zuidelijke landen is een gevolg van de grotere snelheid van de aardrotatie daar.