Waarom vind ik mijn spullen niet terug?


Het gebeurt regelmatig dat ik iets kwijtraak terwijl het helemaal niet kwijt is. Het ligt dan voor mijn neus op tafel, maar mijn hersen registreren niet dat het er ligt. Mijn autosleutels bijvoorbeeld: mijn vrouw wijst me aan dat de sleutels er liggen en dan ik zie ze ook. Mijn ogen zijn goed, daar is niks mis mee. Hoe kan dit?
– Barry

Dit overkomt veel mensen wel eens. Geen zorgen, het is geen neurologische aandoening. Het is een kwestie van concentratie.

Veel handelingen doen we op de automatische piloot. Aankleden bijvoorbeeld, of het mes hanteren bij het smeren van een boterham gaat smeren. Je autosleutels ergens neerleggen nadat je bent binnengekomen is voor veel mensen ook een handeling  die ze gedachteloos uitvoeren. Dat soort automatismen hebben we nodig.
Stel je voor dat je de hele dag bewust over alle kleine handelingen na zou moeten denken, da’s niet te doen.

Spullen herkennen op een geordende tafel is makkelijker dan in een ongeordende berg spullen. Foto: Flickr/ninette_luz
Spullen herkennen op een geordende tafel is makkelijker dan in een ongeordende berg spullen. Foto: Flickr/ninette_luz

Maar die onnadenkendheid kan ook de reden zijn dat je gemakkelijk dingen kwijtraakt. Een herinnering (zoals waar je iets gelaten hebt) is makkelijker op te diepen uit je geheugen als je die informatie bewust hebt opgeslagen.

Dit is ook de reden dat mensen proberen om te bedenken wat ze ook weer deden toen ze iets kwijtraakten. Je hersenen werken met associaties; als je weer weet wat je deed op een eerder moment, kun je je mogelijk ook weer herinneren wat je in je handen had of op welke plek je het weglegde.

Wanorde

Als je iets kwijt bent op een volle tafel of in een vol huis, kan het helpen om op te gaan ruimen. Het is voor je hersenen moeilijk om een voorwerp te herkennen in een grote wanordelijke stapel met spullen. En daarbij heb je bij opruimen natuurlijk de kans dat je datgene wat je kwijt bent vanzelf tegenkomt.

Dingen niet kwijtraken en verloren dingen terugvinden hebben beide te maken met je concentratie. Als je moe bent, doe je meer dingen op de automatische piloot. Als je een vaste plek hebt voor dingen, of als je ze er  ewust bij stilstaat waar je iets laat, dan wordt het een stuk makkelijker om je later voor de geest te halen wat je deed.

Neurologie

Hoewel dingen kwijt zijn meestal een kwestie is van beter focussen, kán het ook een neurologische aandoening zijn: visuele agnosie, of visuele herkenningsstoornis.

Mensen die dat hebben, kunnen geen voorwerpen herkennen (objectagnosie) of gezichten niet meer herkennen (prosopagnosie). Maar als je daar last van hebt, dan is het wel wat ernstiger dan af en toe je sleutels kwijt zijn.

Tips om spullen niet kwijt te raken:

  • geef spullen (zoals je sleutels) een vaste plek
  • als je iets opbergt, doe dat dan met aandacht
  • zorg voor een opgeruimde en georganiseerde omgeving.

Tips om spullen terug te vinden:

  • ga na wat je eerder gedaan hebt en waar je iets gelaten zou kunnen hebben
  • bedenk goed hoe iets eruitziet en waar je het goed aan kunt herkennen. In een overvolle fietsenstalling is het makkelijker om een opvallend zadel te herkennen dan je te herinneren waar je je fiets ook weer hebt neergezet
  • ruim op, met een beetje geluk kom je het verlorene weer tegen
  • blijf kalm. Als je gestresst of gefrustreerd wordt, dan is het moeilijker om je te concentreren.

Ook een vraag? Stel hem via het contactformulier.

Follow Faqtman on Twitter