Waarom vertelt MacDonald’s hoe vet hun maaltijden zijn?


hamburger

Waarom vertelt MacDonald’s hoe vet hun maaltijden zijn?

McDonald’s wil volgens de eigen communicatie-afdeling graag meedoen met de oproep van het kabinet om gezonder te eten. Het bedrijf serveert ruim drie miljoen klanten per week en voelt ‘een zekere verantwoordelijkheid’ voor al die mensen. Wie de klanten van McDonald’s weet te bereiken, communiceert met een vijfde van de Nederlanders.

Het franchisebedrijf wil bovendien graag ‘leiderschap tonen’ als het gaat om maatschappelijke problemen als overgewicht. Daarom geven ze klanten veel informatie over de energie die je krijgt uit het eten van hamburgers en frietjes. De Mac maakt er geen geheim van dat een gemiddelde hamburgermeal – hamburger (260 kcal), medium frietjes (358 kcal), medium Coca- Cola (169 kcal) ) – in totaal 787 kilocalorieën rijk is, terwijl een volwassen man aan 2500 kilocalorieën per dag genoeg heeft.

Sinds vorig jaar worden ook alle verpakkingen voorzien van kleurige staafdiagrammen die aangeven hoeveel calorieën, vet, koolhydraten, zout en eiwit in dat product zit in verhouding tot de dagelijks aanbevolen hoeveelheid.

Dat meedenken met de overheid klinkt heel leuk, maar waarschijnlijk is de nieuwe campagne van McDonald’s vooral ook een reactie op de maatschappelijke druk die er op het concern staat. In de VS klaagden dikke mensen een paar jaar geleden de fastfoodketen aan. Ze wonnen hun zaak weliswaar niet, maar de link tussen vetzucht en de gouden M was gelegd. Met name in de VS was dat een eye opener van proportie.

Het stof van de rechtszaak rond vetzucht was net gaan liggen toen MTV programmamaker Morgan Spurlock de grappige documentaire Supersize Me maakte. Hierin eet hij een maand lang niets anders dan fast food van McDonald’s. Ieder aanbod om te supersizen, neemt hij met beide handen aan. Daardoor eet hij gemiddeld vijfduizend calorieën per dag.

Spurlock komt kilo’s aan en ontwikkelt een gevaarlijk hoge bloeddruk. Vooral indrukwekkend is de scène waarin hij moet overgeven na alweer een maal vol calorieën. Geen wonder dat MacDonald’s (en andere snackgiganten als KFC en Burger King) proberen te laten zien dat ze heel verantwoord bezig zijn.