Waarom vang je een muis met kaas?


In films vangen ze muizen met kaas. Kan dat ook in het echt? Zijn muizen echt zo dol op kaas? – Ron

De temperatuur daalt, de dagen worden korter en we nestelen ons op de bank met een dekentje, als het even kan bij een knapperend haardvuur. Ook de muis zoekt zijn toevlucht tot warme, voedselrijke oorden. De kleine schatjes zijn alleen wat minder welkom bij het cocoonen. Ze knagen op alles wat voorhanden is en laten een spoor van uitwerpselen achter.

Vangen dus die hap, maar waarmee? Kaas, zegt de aloude wijsheid. Maar waarom vinden die muizen dat zo lekker? Niet eigenlijk. Muizen geven juist de voorkeur aan zoetigheid. Alleen wanneer er niets anders voorhanden is, zijn ze bereid een muizenhapje te nemen, blijkt althans uit de praktijk.

Volgens onderzoek van de Manchester Metropolitan University van Manchester in 2006, zouden de knaagdieren afknappen op de geur en sterke smaak van kaas. Een normaal muizendieet bestaat voornamelijk uit granen en fruit. Bij gebrek aan beter nemen de beestjes ook genoegen met papier of zelfs zeep en lijm.

Topper als lokaas in de muizenval is pindakaas. Of probeer het met chocola, doppinda’s of zonnebloempitten. Nog een tip: houd je huis kruimelvrij en sluit levensmiddelen goed af. Anders is het vechten tegen de bierkaai.

Beeld: © Kontur-vid | Dreamstime.com

Follow Faqtman on Twitter