Waarom valt een boterdeksel altijd met de boter naar beneden?


Het is mij opgevallen dat de deksel van een plastic boterkuipje vaak met de binnenkant op de grond valt en niet met de bovenkant de grond raakt. Is hier een reden voor, of is dit gewoon toeval?  –  Azalaia

Geloof het of niet, maar er is nogal wat onderzoek naar dit fenomeen gedaan. Overigens niet met dekseltjes van boterkuipjes, maar met boterhammen met een laag boter erop. In de database met wetenschappelijke literatuur tellen we acht artikelen over boterhammen die altijd op de beboterde kant lijken te vallen.

De meest gegeven verklaring is dat boter (en eventueel een laag jam erop) de boterham aan één kant zwaarder maakt, waardoor hij tijdens de val met die kant naar beneden draait. Mocht er boter op de deksel van je kuipje zitten (bij ons is dat wel het geval), dan geldt dat ook voor het dekseltje.

Maar bij het deksel van een kuipje is meer aan de hand. Het heeft een aerodynamische vorm die het bijna onmogelijk maakt met de bovenkant naar onder te vallen. Het dekseltje is namelijk aan de bovenkant ingedeukt, met opstaande randjes. Een object dat aan alle kanten even zwaar is, valt altijd met de bolle kant naar beneden. In het geval van het kuipje is dat de onderkant, waar geen randjes zitten.