waarom stuiteren glazen een paar keer voor ze echt breken?


Op mijn werk sta ik vaak in de afwas, wat ik mij vandaag afvroeg was:’waarom glazen een paar keer stuiteren voor ze echt breken, als je deze laat vallen’? Weten jullie hoe dit komt? – Nina

Of een voorwerp stuitert, hangt af van het materiaal waarvan het gemaakt is. Laat je een rubberen bal op de grond vallen? Dan stuitert die alle kanten op. Een bal van klei blijft daarentegen gewoon op de grond liggen. Dit heeft te maken met de elasticiteit van het materiaal. Rubber is erg elastisch, klei niet.

Elke stof bestaat uit atomen. In een vaste stof zitten deze op een vaste plek in een rooster. Als een voorwerp op de grond valt, komt er een grote kracht op te staan. Hierdoor verschuiven de atomen in het rooster.

Bij een elastische stof vallen ze, als de kracht is opgeheven, weer op dezelfde plek terug. De stof blijft er dus hetzelfde uitzien; een rubberen bal blijft een rubberen bal. Klei is niet zo elastisch. De atomen in het rooster verschuiven, maar ze vallen niet terug op hun oorspronkelijke plek. De stof krijgt hierdoor een ander uiterlijk. Een bal klei wordt hierdoor een zielig hoopje.

Maar hoe zit het nu met glas? Hoewel je het misschien niet zou verwachten, is dit materiaal ook een beetje elastisch. Een kleine kracht kan het aan; het glas stuitert. Er ontstaan echter wel kleine, onzichtbare beschadigen die het materiaal zwakker maken. Een tweede klap is daardoor meestal funest. Het glas krijgt een ander uiterlijk; het ligt in stukjes op de grond.

Nooit meer brekende glazen? Zorg dan dat de kracht op een vallend glas zo klein mogelijk is. Zorg bijvoorbeeld voor een zachte ondergrond. Of gebruik glazen van ander materiaal, zoals plastic.

Ook een vraag? Stel hem via het contactformulier.

Follow Faqtman on Twitter