Waarom strooien ze bij vorst zout?


Waarom helpt zout eigenlijk tegen gladheid door vorst?

Wat Rijkswaterstaat op de grond strooit, is natriumchloride. Andere wegbeheerders gebruiken magnesiumzout. Deze stoffen hebben een belangrijke eigenschap, zodra het zout in aanraking komt met water (bijvoorbeeld in de sneeuw op de weg) lost het op. Het water met het zout er in opgelost, heeft een lager vriespunt dan gewoon water. Afhankelijk van de hoeveelheid zout die wordt gestrooid, kan het water vloeibaar blijven tot een graad of -7.

Voor de meeste winters en de meeste neerslag is dat afdoende. Alleen bij ijzel helpt zout vaak minder goed, omdat het zich moeilijk kan vermengen met ijs. Dan zetten wegbeheerders liever zand in, om het oppervlakte van het ijs ruwer te maken.

In Nederland staan een kleine achthonderd strooiwagens klaar voor het hoofdwegennet. Daarnaast komen er steeds meer kleine strooiers voor fietspaden. Dat je ondanks de strooiers in de file staat, komt door de verminderde snelheid bij slecht weer. Bij heftige sneeuwval gaat het aantal auto’s dat een rijstrook per minuut kan verwerken daardoor naar beneden van dertig naar tien of zelfs vijf per minuut.