Waarom stotteren mannen vaker dan vrouwen?


Foto: sxc.hu

Hoe komt het dat er veel meer mannen zijn die stotteren dan vrouwen?

Stotteren is een ontwikkelingsstoornis van de spraak die vaak begint rond het tweede levensjaar. Veel stotteraars groeien op latere leeftijd over hun probleem heen: 5-6% van de kinderen stottert, terwijl het bij volwassenen nog maar bij 1% van de mensen voorkomt. Er zijn op iedere leeftijd meer mannen dan vrouwen die stotteren, maar het verschil wordt groter met de leeftijd: bij kinderen is 1 op de 3 de stotteraars vrouwelijk, bij volwassenen is nog maar 1 op de 5 stotteraars een vrouw.

Dat er meer volwassen mannen zijn die stotteren heeft dus twee oorzaken: ze ontwikkelen het vaker, en ze groein er minder vaak overheen. Maar waarom dat zo is, is niet duidelijk. Het is überhaupt nog niet helemaal duidelijk hoe en waarom stotteren ontstaat bij kinderen.

Stotteren is voor een deel aangeboren, het komt binnen één familie vaker voor dan je op grond van toeval kunt verwachten. Er zijn een aantal genetische veranderingen bekend die betrokken zijn bij stotteren, maar deze verklaren slechts 9% van de stottergevallen. Die genetische veranderingen komen echter bij mannen niet vaker voor dan bij vrouwen, dus dat kan het verschil niet verklaren.

Ook veel andere ontwikkelingsstoornissen, zoals autisme en ADHD, komen vaker voor bij jongens dan bij meisjes. Dit ligt waarschijnlijk aan een verschil in hersenontwikkeling op jonge leeftijd. Deze verschillen in het brein tussen jongens en meisjes kunnen ook van invloed zijn op het ontwikkelen en het behouden van stotterproblemen, maar hard wetenschappelijk bewijs hiervoor ontbreekt nog.

Kortom, één antwoord op deze vraag is er (nog) niet. Het heeft waarschijnlijk iets met hersenontwikkeling te maken, maar misschien wordt er nog wel een nieuw stottergen ontdekt dat vaker voorkomt bij mannen dan bij vrouwen. Maar nu moet de wetenschap het échte antwoord schuldig blijven.