Waarom stoort mijn wekkerradio als ik ervoor sta?


Waarom stoort mijn wekkerradio als ik er voor sta?

Een antenne is een redelijk low tech deel van je radio. Het metalen onderdeel vangt elektromagnetische golven op die worden geproduceerd door de grote radiozender in Hilversum. De antenne zet die golven om in een zeer zwak elektrisch stroompje, dat een versterker weer omzet in geluid.

Radiogolven zijn niet erg krachtig, daarom zijn er doorgeefstations in bijvoorbeeld Smilde nodig om het signaal verder te sturen naar alle uithoeken van ons land. Een normale, harde antenne kan dit zwakke signaal goed ontvangen. Een wekkerradio heeft echter meestal een kleine antenne (vaak een stukje koperdraad) die slechts met grote moeite de golven goed kan ontvangen. Wordt een golf ook nog eens geblokkeerd door bijvoorbeeld een menselijk lichaam, dan treedt er storing op, niet alle delen van de radiogolf komen door. Je hoort dat als ruis.

De meest simpele oplossing is om de antenne groter te maken. Dat kan door het koperdraadje te verlengen of omhoog te leiden, tot boven je bed. Je kunt ook zelf antenne gaan spelen. Het menselijk lichaam kan niet alleen storen, het is ook erg goed in het geleiden van radiosignalen. Pak het koperdraadje aan het uiteinde vast, en je zult ervaren dat de ontvangstkwaliteit van je wekkerradio behoorlijk toeneemt.