Waarom staan mensen met hun handen in de zij?


Waarom staan mensen wel eens met hun armen in de rug? Vleugels noem ik dat. Je ziet dat veel mensen het onbewust doen. Maar waarom is dat? – Tim

Er wordt gezegd dat voor menselijke communicatie lichaamstaal belangrijker is dan gesproken taal (zie hier). Zulke lichaamstaal, die mensen vaak onbewust laten zien, is niet zo makkelijk te interpreteren. Psychologen doen veel onderzoek naar lichaamstaal en lichaamshouding, maar er zijn vaak verschillende verklaringen te geven voor één bepaalde houding. Zo ook voor jouw vraag, over handen in de zij (de Engelsen hebben hier een mooie term voor: “arms akimbo”).

Foto: wikimedia commons

Een persoon die met zijn handen in de zij staat kan verschillende signalen afgeven. Wanneer iemand met handen in de zij staat, met een rechte rug en borst, en zich breed en groot maakt, is dit een vorm van dominantie en zelfverzekerdheid. Maar als iemand daarbij fronst of kwaad kijkt, kan dezelfde houding agressie of boosheid uitbeelden. Maar stel je nou eens voor dat iemand met de handen in de zij staat, een beetje scheef en onderuitgezakt, en daarbij glimlacht. Dit is een veel meer ontspannen en vriendelijke houding. Ook kan deze persoon verslagenheid uiten, iets wat je voetballers na een verloren penalty wel eens ziet doen. Ook zijn er verschillen in het gebruik van deze houding tussen mannen en vrouwen, bij vrouwen is de houding vaker positief dan bij mannen.

Een vergelijkbare houding, wanneer iemand met de armen op de rug staat, kan weer hele andere betekenissen hebben. Er wordt gesteld dat wanneer mensen dit doen, ze superioriteit uitstralen, misschien omdat veel (politieke) leiders dit doen. Maar ook over deze houding is geen eenduidige verklaring te vinden, het kan van alles betekenen.

Kortom, om lichaamstaal echt te kunnen verklaren, is alleen het zien van een houding niet genoeg. De gezichtsuitdrukking van een persoon, de situatie, het geslacht van de persoon: al deze dingen kunnen het verschil maken of iemand boos, zelfvezerkerd, vriendelijk of agressief is. Jouw persoon met “vleugels” kan dus hele verschillende dingen uitstralen. Kijk dus altijd naar alle andere factoren om de situatie goed in te kunnen schatten. Wanneer je een dominant persoon behandelt alsof hij of zij diep teleurgesteld is, kan je dat wel eens duur komen te staan.

Ook een vraag? Stel hem via het contactformulier.

Follow Faqtman on Twitter