Waarom rot een hamburger niet weg?


Waarom rot een Happy Meal maar niet weg?

Het verhaal gaat al lang internet rond dat de frietjes en hamburgers van McDonald’s maar niet zouden willen vergaan, zoals normaal voedsel. Een fotograaf in New York zag er wel een aardig beeldexperiment in en fotografeerde 180 dagen lang het effect van tijd op een bord met fastfood. Sally Davies was verbluft door het resultaat en plaatste haar fotoserie vorige week op Flickr.com.

In de eerste plaats bleken haar twee hondjes al na 24 uur alle interesse te verliezen in het voer. “Binnen een dag rook het eten al nergens meer naar”, zo vertelt ze een journaliste van Today Show. Na dik een half jaar is alleen de burger wat gekrompen en een beetje verdroogd, verder constateert Davies nauwelijks verschil met het uiterlijk van de Happy Meal op de eerste dag (ca 180 dagen geleden).

In een officiële verklaring laat McDonald’s weten dat de hamburgers (in de VS) voor 100 procent bestaan uit Amerikaans rundvlees. Ze worden bereid met zout en peper, zonder toevoegingen als conserveringsmiddelen en “fillers”. De broodjes zijn ook al van Amerikaanse bodem. De frietjes worden in koolzaadolie gebakken. Het zou volgens McDonald’s om dezelfde producten gaan die consumenten dagelijks in de supermarkt kopen – “brood, vlees en aardappelen”.

Een woordvoerder van het fastfoodconcern laat NBC weten dat het rottingsproces van elk type voedsel afhangt van omgevingsfactoren. Hoe meer warmte en vocht in de lucht hoe meer kans bacteriën maken. Ook wetenschappers hebben zich inmiddels gebogen over Davies’ zombie-burger en frietjes. Olie en zout zouden werken namelijk als een natuurlijk conserveringsmiddel. Ze wijzen er bovendien op dat het fenomeen niet exclusief is voor fastfood van deze keten en dat elke vette, zoute snack het “eeuwige” leven kan hebben.

De fotograaf werd geïnspireerd door het verhaal van Karen Hanrahan, een Amerikaanse voedingsdeskundige die in 1996 een hamburger kocht en voor de grap bewaarde in een plastic trommeltje. Na 12 jaar is zij er van overtuigd dat het “chemisch” voedsel betreft en probeert je schoolkinderen er van te overtuigen gezonder te gaan eten.

Beeld: Karen Hanrahan