Waarom remt verkeer bij een tunnel af?


Mij valt op dat verkeer bij tunnels vaak afremt. Niet zelden sta je ook bij tunnels in de file, hoewel de weg niet smaller wordt. Hoe komt dat? – JWA, Rotterdam

Het antwoord is simpel: angst. Er hoeven in de tunnel maar een paar bestuurders met claustrofobie te rijden – gemiddeld is het één procent – en de kans is al groot dat het tot een file komt omdat er te langzaam wordt gereden.

Duits onderzoek toont aan dat vooral tunnels van meer dan 700 meter het verkeer langzamer laten rijden. Bij een normale snelheid duurt het een minuut om door zo’n tunnel te rijden. Vooral als er een bocht in zit, slaat bij sommige mensen de schrik om het hart. Ze kunnen de uitgang niet zien en raken in paniek. Soms trappen ze daarom midden in de tunnel op de rem.

tunnel

Tunnelbeheerders kunnen overigens makkelijk wat doen tegen zulke paniekaanvallen. Door de tunnel goed te verlichten en veel duidelijk aangegeven vluchtwegen te bouwen, neemt de angst af. Ook een bordje bij de ingang van de tunnel waarop staat hoe lang de ondergrondse doorgang is, helpt.

Wat je nooit moet doen bij een ‘tunnelremmer’ is toeteren of met je lichten signalen geven. Daarvan raken mensen nog meer in de stress, waardoor ze nog langzamer gaan rijden.

Foto: thunderchild.