Waarom piepen de banden in Amerikaanse films en series al bij het minste of geringste?


Zeeboid

Waarom piepen de banden in Amerikaanse films en series al bij het minste of geringste? Is dit een toegevoegd effect van de makers of is de samenstelling van het rubber anders in de VS? – Aad.

Je zou juist verwachten dat Amerikaanse banden op Amerikaanse wegen minder hard geluid maken dan hun Europese evenknieƫn. De normen voor weggeluid zijn in de Verenigde Staten vaak strenger dan aan deze kant van de oceaan. Veel van de piepende banden zijn dan ook later aangebracht door geluidstechnici. Banden kunnen uiteraard wel piepen, maar niet zo makkelijk als in de film gebeurt.

In de filmwereld noem je een dergelijk vaak terugkerend geluid een sonic signature, een geluid dat je verwacht op het moment dat je een bepaald beeld ziet. Het is het kataklop-kataklop geluid als je een paard in galop voorbij ziet rijden, of de krijsende adelaars die volgens filmmakers altijd bij een opname van een woestijn horen (de meeste woestijnen zijn muisstil). Volgens deze zelfde theorie kan een auto ook geen bocht omgaan zonder een piepend geluid te maken.

Soms maken geluidstechnici het wel heel bont. Al jaren is het geluid van de pacifische boomkikker (ribit-ribit) een populair geluid bij de opnames van een donker bos of moeras. Zelfs als dat bos op een plek ligt waar deze kikker helemaal niet voorkomt of als er een totaal andere kikker (of zelfs een pad) in beeld is. De gierende banden zijn een beetje hetzelfde geval: geluidstechnici houden er iets te veel van. Een beroemd voorbeeld is de jaren tachtig serie Dukes of Hazzard, waarin banden zelfs op zandweggetjes piepten. Zie rond 26 seconden in het filmpje hieronder.

Ook een vraag? Stel hem via het contactformulier.

Follow Faqtman on Twitter