Waarom krijgen vrouwen geen bierbuik?


Van alcohol wordt je dik, maar krijg je geen specifiek vetpatroon. Foto: © Zoom-zoom | Dreamstime.com.

Bij mij begint mijn buik aardig op te zwellen, maar mijn vriendin heeft nergens last van. Waarom krijgen vrouwen eigenlijk geen bierbuik en mannen wel? – Mark

Laten we beginnen bij de term bierbuik. Die impliceert dat je een buikje krijgt specifiek van het drinken van bier. Niet voor niets heet het ook wel een ‘toogzweer’. Alleen is er totaal geen wetenschappelijk bewijs dat het drinken van bier leidt tot een specifiek vetpatroon op je lichaam.

Bier is uiteraard wel calorierijk, dus als je er veel van drinkt, wordt je dik – of je nu man of vrouw bent. Dat geldt ook voor allerlei andere voedingsmiddelen: ieder pondje gaat door het mondje. Vooral mannen met een vaste relatie worden dikker, zo blijkt uit onderzoek, ze hebben de buit al binnen.

Vrouwen slaan vet vooral op rond heupen, benen en armen. Evolutionair biologen denken dat die plekken het makkelijkst zijn in verband met de baarmoeder. Vrouwen kunnen de voorraden daar snel aanspreken voor een ongeboren kind.

Bij mannen hoopt vet zich op in de buurt van het buikvlies. Mannenvet ligt ook vaak dieper, onder de laag spieren en rond de ingewanden. Dat is de reden dat een bierbuik hard aanvoelt, het zijn de spieren die door het vet naar buiten worden gedrukt. Deze plek is ook strategisch gekozen, het spijsverteringskanaal kan het vet op die manier snel aanspreken als het nodig is.

Ook een vraag? Stel hem via het contactformulier.

Follow Faqtman on Twitter