Waarom krijgen mensen kippenvel van muziek?


Waarom krijgen mensen kippenvel van muziek? – Melissa

Als je kippenvel hebt, ben je – zelfs als vrouw – de trotse bezitter van duizenden erecties. Jazeker, in de biologie wordt ook het omhoog staan van je haren zo aangeduid; een piloerectie (haarerectie) om precies te zijn.

Kippenvel heeft een duidelijke primaire functie, door de spieren in je huid aan te spannen komen de haartjes omhoog, waardoor je een soort natuurlijk trui aantrekt. Tussen de haartjes wordt lucht gevangen die als een isolerende laag werkt. Vandaar dat je kippenvel krijgt als je het koud hebt. Het probleem bij mensen is alleen dat we het grootste gedeelte van onze vacht kwijt zijn, zodat het weinig meer voor ons uithaalt.

Kippenvel krijg je vooral op je armen en benen.
Kippenvel krijg je vooral op je armen en benen.

Piloerectie heeft echter ook een tweede functie. Dieren die worden aangevallen, proberen zich vaak groter voor te doen dan ze zijn, om zo hun tegenstander af te schrikken. Katten doen dat bijvoorbeeld door een dikke staart te krijgen en hun rug te krommen. Honderdduizenden jaren geleden, toen onze voorouders nog een vacht hadden, deden wij dat ook. Bij heftige emoties zetten we onze haren op, waardoor we breder en dus imposanter leken.

Ook die reactie hebben we gehouden, ondanks het verlies van onze vacht. Zijn we bang of geëmotioneerd (bijvoorbeeld door een liedje) dan zetten we nog steeds de vacht op die we niet meer hebben.

Ook een vraag? Stel hem via info[at]faqt.nl of ga naar het contactformulier.