Waarom krijg ik mailtjes over aandelen?


Ik krijg soms mailtjes (spam denk ik) waarin aandelen worden aangeraden. Wat is het nut van die mailtjes? – Ronald.

Het lijkt een geschenk uit de hemel. Op een dag zit er in je email iets dat lijkt op een analistenrapport. En dat is nog niet alles, er staat ook nog voorkennis in over een Amerikaans aandeel. Wat een buitenkansje, snel maar de bank bellen en kopen dat aandeel?

Nou, nee. Tien tegen één dat je niet de enige bent die ‘toevallig’ dit mailtje heeft gekregen. Duizenden, misschien wel miljoenen mensen hebben die dag hetzelfde bericht ontvangen. De Amerikaanse beurswaakhond schat dat er één miljoen van dit soort mailtjes per dag worden verstuurd. Tegenwoordig zelfs als podcast op MP3.

Één aandeel Google. Dit soort 'grote' aandelen wordt nooit via spam aan de man gebracht.
Één aandeel Google. Dit soort 'grote' aandelen wordt nooit via spam aan de man gebracht.

Deze methode van beleggersinformatie verspreiden heet pump and dump en het is een oeroude techniek. Eerst koopt iemand grote hoeveelheden van een zeer laag genoteerd aandeel, een zogenoemde penny stock. Dan begint hij of zij geruchten te verspreiden dat het bedrijf in kwestie een grote order heeft binnengesleept – de pump.

Sommige mensen die het gerucht horen, wagen ook een gokje en het aandeel vliegt omhoog. Anderen, die het gerucht ook hebben gehoord maar aanvankelijk sceptisch waren, slaan zich voor hun kop en kopen het aandeel ook maar in. De stukken stijgen daarmee nog verder.

De verspreider van de geruchten verkoopt dan zijn deel – de dump – en gaat rentenieren. De geruchten blijken niet waar en de prijs van het aandeel stort met een klap in.

Dankzij internet is pump and dump nog makkelijker geworden. Met een druk op de knop bereikt een oplichter via spam miljoenen potentiële investeerders. Als slechts één procent daarvan het aandeel koopt, is de pumper al vele miljoenen rijker. Daarom is het advies: je investeringsbeslissingen nooit laten leiden door iemand die je niet kent.