Waarom komen mijn exen steeds terug?


Ik werk als barman en laatst waren er 4 exen bij mij in de discotheek. Allemaal wilden ze graag weer met mij in “contact” komen. Waarom komen vrouwen telkens weer terug bij het oude bekende? Niet dat ik het erg vind;) – De Steen

Een man die zichzelf De Steen noemt vraag zich af waarom vrouwen steeds bij hem terugkomen? Ligt dat niet voor de hand?

Nu even serieus: we kennen de dames in kwestie natuurlijk niet, maar we kunnen wel een gooi doen. Alle aantrekkingskracht tussen mannen en vrouwen dient maar één ding: voortplanting.

Het vrouwenlichaam (niet noodzakelijkerwijs de vrouw zelf) wil zwanger worden en zoekt constant naar signalen die mannen afgeven om de beste kans te maken een gezond kind te krijgen. Een man die heeft bewezen potent en gezond te zijn, heeft een streepje voor op onbekende mannen, bij wie een vrouw nog maar moet afwachten wat hij in huis heeft. Als hij ook nog eens een gelijkmatig gezicht heeft en een gladde huid, dan zijn dat signalen dat hij beschikt over sterk DNA. Vrouwen vinden hem dan ‘leuk’.

Gelijkmatige trekken, een gladde en gezonde huid, brede schouders: allemaal signalen dat het met zijn DNA wel snor zit. Voor vrouwen dus erg aantrekkelijk. Foto: © Francesco Cura | Dreamstime.com.

Maar dat zijn lang niet de enige kwaliteiten die een man kan hebben die als aantrekkelijk worden gezien. Een vrouw die zwanger wordt, is negen maanden bezig een kind te krijgen en daarna is ze nog eens tot drie jaar lang aan het zogen. Evolutionair gezien staat ze in die periode zwak. Ze kan minder werk verzetten en zich niet goed verdedigen. Vandaar dat vrouwen ook een voorkeur hebben voor mannen die betrouwbaar zijn en/of goed verdienen. Die kunnen haar in die tijd verdedigen en verzorgen.

Over de vraag welk type een vrouw moet kiezen, worden damesbladen volgeschreven. Ga je voor de sexy maar onbetrouwbare hork of de betrouwbare saaipiet? Veel vrouwen worden tussen de twee archetypes heen en weer geslingerd. Sommige combineren de voordelen van beiden. Ze worden zwanger van de drager van goed DNA maar hebben tegelijk een relatie met de betrouwbare man. Niet voor niets wordt tien tot twintig procent van alle kinderen geboren uit een buitenechtelijke relatie van de moeder, blijkt uit genetisch onderzoek.

Over ondermeer dit onderwerp komt overigens in mei het tweede Faqt-boek uit. Daarover later meer op Faqt.nl

Ook een vraag? Stel hem via het contactformulier.

Follow Faqtman on Twitter