Waarom komen er zwarte plekken op zilver?


Waarom komen er na een tijd zwarte vlekken op zilvere voorwerpen? Zilver is toch een edelmetaal? – Armelio

Zilver is inderdaad een edelmetaal en edelmetalen staan er om bekend dat ze weinig last hebben van oxidatie. Alleen is het ene edelmetaal ‘edeler’ dan het andere.

2820618_4e2c9b4113_z

Koper bijvoorbeeld slaat op den duur groen uit en zilver krijgt vrij snel een zwarte laag of vlekken. Beide metalen zijn vervolgens redelijk makkelijk weer op te poetsen.

Zilver oxideert zodra het in aanraking komt met waterstofsulfide, bekend van de rotte eierenlucht. Hiervan zit altijd wel een beetje in de lucht of bijvoorbeeld op onze handen. De reactie van zilver met waterstofsulfide gaat heel snel – zie onderstaande video waarbij een zilveren munt in een zak met een gekookt ei wordt gelegd en donker uitslaat. Waterstofsulfide ontstaat bij de afbraak van eiwitten door bacteriën. De zwarte laag of vlekken heten zilversulfide, de verbinding die zilver is aangegaan met waterstofsulfide.

In hetzelfde filmpje zie je hoe je zonder poetsen zilversulfide kunt verwijderen met behulp van water, aluminiumfolie en baksoda (natriumbicarbonaat of zuiveringszout, niet te verwarren met bakpoeder).

Het is overigens belangrijk om zeker te weten dat het om zilver gaat en dat er geen edelsteentjes of kristallen in zijn verwerkt.

Beeld: Rob Lee