Waarom knijpen mensen met hun ogen om scherper te zien?


Waarom zie je scherper als je je ogen een beetje dichtknijpt? (als je normaal lenzen/een bril draagt)

Kinderen die eigenlijk een bril of lenzen zouden moeten dragen, knijpen vaak hun ogen samen. Zo kunnen ze inderdaad scherper zien. Bij normale ogen wordt de lens boller of platter gemaakt door de oogspieren. Hierdoor komt het beeld precies scherp op het netvlies te staan. Bij mensen die bij- of verziend zijn, is de oogbol te lang of te kort, waardoor het beeld niet goed scherp kan worden gesteld. Verder regelt de iris, het gekleurde deel in het oog, de grootte van de pupil waardoor de hoeveelheid invallend licht geregeld wordt.

Afbeelding: wikimedia commons

Bij- of verziendheid kan alleen met een bril of lenzen worden gecorrigeerd. Door met de ogen te knijpen wordt de pupil ‘kunstmatig’ kleiner. Hierdoor wordt het invallende licht, en het hele beeld dat het oog binnenkomt, minder verstrooid, waardoor het scherper wordt. Dit kun je vergelijken met het diafragma in een fotocamera. Door deze kleiner te maken wordt de scherptediepte van de camera groter – wat betekent dat objecten scherper worden.

De hoeveelheid invallend licht in het oog (of de camera) wordt wel minder door het dichtknijpen van de ogen. In het (schemer)donker gaat dit truukje dus niet werken. En, het werkt niet alleen bij mensen met slechte ogen, maar ook bij mensen met goede ogen, probeer maar eens uit. Mensen met slechte(re) ogen doen het echter vaker omdat ze niet automatisch scherp zien.