Waarom kan je jezelf niet kietelen?


Waarom kan je jezelf niet kietelen? – May

Het is makkelijk om iemand te laten lachen of irriteren door te kietelen. Maar het is lastig om jezelf te kietelen. Anders konden we op deze manier onszelf altijd wel aan het lachen maken. Waarom kunnen we tegen ons eigen kietelen? Daarvoor moeten we eerst een stap terug doen: waarom bestaat kietelen überhaupt?

Geloof het of niet: daarop heeft de wetenschap nog steeds geen goed antwoord. Volgens sommige theorieën is het een natuurlijke bescherming tegen insecten zoals spinnen; zo vertelt jouw lichaam dat er wat op je zit of kruipt. Maar dat verklaart nog niet waarom we dan hard gaan lachen. Anderen denken dat kieteligheid een manier is mensen – vooral kinderen – in intiem, maar niet-seksueel contact te laten komen.

We worden veel gekieteld als we jong zijn, door andere kinderen en oudere familieleden. Daarom denken sommige wetenschappers dat het vooral een sociaal doel heeft. Foto: © Thomas Perkins | Dreamstime.com
Hersenonderzoekers van University College London hebben onderzocht waarom jezelf kietelen minder effect heeft. Het komt er op neer dat jezelf kietelen te weinig onverwacht is. Je hersenen weten dat je jezelf gaat kietelen, waardoor ze de reactie op het kietelen stoppen. Als ons lichaam een prikkel als kietelen kan voorspellen, dan zal je lichaam hier dan minder aandacht aan besteden. Als iemand anders je kietelt zal die prikkel groter zijn.

Ook een vraag? Stel hem via het contactformulier.

Follow Faqtman on Twitter